Vaše slabosti?

Ovo je pitanje na koje mnogi kandidati odgovaraju tako što pokušavaju da svoje vrline predstave kao slabosti pa često umeju da kažu – mnogo radim ili previše pažnje poklanjam detaljima…

Ovo na prvi pogled jeste ispravna strategija ali ipak pred iskusnim HR stručnjakom otkriva vašu površnost i bled pokušaj da nekoga zadivite.

Pri odgovoru na ovo pitanje potrebno je da budete što je više moguće određeni i konkretni. Primer za to je recimo rečenica:

Posedujem temeljno iskustvo u svim oblastima ljudskih resursa ali sam samo nekoliko puta bio u prilici da se bavim obračunom plata i zaradama pa tu vidim mogućnost da naučim nešto novo i na taj način postanem još bolji u poslu kojim se bavim. Smatram da je posao o kome sada razgovaramo upravo prilika da sebe izgradim profesionalno u tom smeru.

Najbolje bi bilo da tokom razgovora za posao sami definišete svoj nedostatak ne čekajući da vas sagovornik o tome konkretno pita. Takođe je bitno da nedostatak definišete na razvojni način. Vratite se na izjavu koju sam gore napisao i zapazite da u prvom delu rečenice ja naglašavam pozitivnu stranu, svoje temeljno HR iskustvo, zatim izjavljujem da imam manje iskustva u obračunu plata i zaradama a odmah nakon toga vidim to kao razvojnu mogućnost i izražavam spremnost da učim. Naredna rečenica je poentiranje u smislu davanja konteksta svemu povezivanjem sa trenutnim razgovorom za posao.

Još nekoliko saveta – bazirajte se na poslovnim osobinama i nemojte ići na interpersonalne jer su one polje širokog shvatanja i mogućnosti nesporazuma a to ne želite; nemojte skrivati svoje mane i slabosti jer je jasno da ih svaki čovek ima, jasno ih izrecite a zatim jasno pokažite spremnost da ih prebrodite učenjem; navedite primere iz prakse kada ste i kako prebrodili neke bivše slabosti i nedostatke.

Za sam kraj ovog dela priče o razgovoru za posao, anegdota o kandidatu koji je na razgovor za posao došao sa čepićima za uši koji su mu vidno visili oko vrata. U prvo vreme sagovornik se suzdržavao ali na kraju nije mogao da izdrži i pitao je kandidata čemu služe čepići. Dobio je odgovor da su oni veoma korisni jer kad se stave ne čuju se glasovi ljudi, zvonjava telefona i može da se radi na miru. Kandidat je konkurisao za posao menadžera prodaje i trebalo je da vodi jednim delom tim od 12 ljudi a u drugom delu svoga posla da bude na vezi sa velikim kupcima. Šta mislite, da li je dobio posao?