Vaš CV

Veoma važna tema za dobijanje posla je dobar i prilagođen CV. Bez dobrog i prilagođenog CVa nema ni prolaska do intervjua za posao.

Pre svega potrebno je da budete sigurni da ste detaljno prošli kroz svoj CV i da ste u njemu istakli konkretne primere vaših postignuća, uspeha, sa posebnim osvrtom na:

  1. Pregled karijere – naglasite napredovanje, učenje, postignute ciljeve, preuzete odgovornosti. Morate biti svesni da će vaš sagovornik tokom razgovora za posao tražiti objašnjenje za pauze u karijeri, nerealne ciljeve i slabo napredovanje. Nemojte prikrivati pauze u karijeri ili izostavljati poslodavce za koje mislite da nisu reprezentativni za vas i vašu karijeru. Budite iskreni, objasnite svoja negativna iskustva u karijeri ali naglasite i pozitivna, na primer – šta ste naučili tokom i iz svojih grešaka.
  2. Vaše obrazovanje – ovde je potrebno da pokažete da ste neko ko je izvukao maksimum iz obrazovanja koje ste stekli, da pokažete da ste spremni da stalno učite i da se ne bojite izazova tog tipa
  3. Porodica i privatan život – nije centar interesovanja vašeg sagovornika na razgovoru za posao ali jeste važna tema. Ako imate 30+ godina onda se očekuje da imate i porodicu, da ste krenuli sa rešavanjem stambenog pitanja (ako ga već niste rešili), da živite odvojeno od roditelja. Sve ove stvari jesu privatne ali pokazuju dosta o vama, vašoj odlučnosti, ciljevima, motivaciji. Važno je da naglasite podršku vaše porodice vašim poslovnim ciljevima i ambicijama.
  4. Zdravlje – navedite u CV neki sport ili rekreativnu aktivnost kojom se bavite (trebalo bi da se bavite necim). Ovo o vama govori da brinete o svom zdravlju i da ste sposobni da izdrzite napore radnog dana ili izazove pozicije za koju ste konkurisali.

Ako vam se tokom prvog razgovora za posao učini da je to prava šansa za vas onda to jasno i recite svom sagovorniku – Ovaj posao vidim kao dobru priliku i želeo bih da ga radim. Nadam se da ćete se i vi složiti i da ćete me pozvati u naredni krug razgovora.

Po završetku razgovora za posao, istog dana, uputite mail svom sagovorniku. Zahvalite mu se na vremenu koje je izdvojio za razgovor sa vama, recite kako vam je bilo prijatno tokom razgovora i naglasite još jednom svoju želju i spremnost da preuzmete posao o kome ste razgovarali.

Važna napomena – CV prilagođavajte svakom konkursu na koji se javljate i kompaniji u kojoj konkurišete