Koliku platu očekujete?

Ovo je najčešće prelomno pitanje tokom razgovora za posao. Ovde je potrebno da pokažete da cenite sebe, da znate koja su tržišna kretanja u odnosu na nivo zarade za radno mesto o kome razgovarate, da umete da pregovarate i još po nešto…

Kako bi ste na pravi način odgovorili na ovo pitanje potrebno je da pre svega saopštite koja su vaša trenutna primanja i paket (prekovremeno, bonusi, auto, osiguranje i slično. Nakon toga naglasite da posao o kome razgovarate predstavlja jako dobru priliku za vas i da ste sigurni da ukoliko kompanija smatra da ste baš vi pravi kandidat za posao da će napraviti i ekvivalentnu zadovoljavajuću ponudu u smislu plate. Ovo jeste ’’politički’’ potez ali u isto vreme daje vama manevarski prostor a poslodavcu je to jasan znak da ste inteligentna osoba koja ume da pregovara.

Razlozi da se u ovom stadijumu razgovora ne uznese konkretna cifra su sledeći:

  1. Ukoliko nemate dovoljno informacija o paketu koji se nudi možete ispostaviti preveliku cifru.
  2. Vođeni željom da dobijete posao možete ispostaviti suviše nisku cifru što može biti pogrešan znak za poslodavca.
  3. Najgora stvar od svih jeste da date neodređenu cifru koju poslodavac može da tumači na tako mnogo pogrešnih načina.

Razgovor o zaradi nije stvar pijačne nagodbe, to je daleko ozbiljnija stvar. Pogađanje bilo koje vrste slabi vašu pregovaračku poziciju i smanjuje šansu da dobijete posao.

Ukoliko niste apsolutno sigurni šta posao podrazumeva, koje stanje kompanije, koja je referentna plata na tržištu rada onda je najbolji odgovor koji možete da date otprilike ovaj:

“Hvala vam na informacijama koje ste mi dali tokom ovog razgovora. Umesto da vam dam odgovor u ovom trenutku i pod utiskom informacija želeo bih da o svemu malo razmislim i da vam se sutra javim sa konkretnom informacijom. Mislim da je to najbolje rešenje jer želim da odluku donesem odgovorno i uzevši u obzir sve činjenice.”

Ovo je svakako odgovor koji ’’obara s’ nogu’’ i kvalifikuje vas kao veoma odgovornog, profesionalnog, zrelog i poželjnog kandidata.