Ishrana i uspeh

Guča…

Na sve strane muzika, šatre, veselje bez granica. Upravo sam sa prijateljima ručao. Pojeli smo nekoliko kilograma prasećeg pečenja i popili po nekoliko piva. Odličan ručak. Ali… zašto se ja usred svega tog veselja osećam nedostatak energije i ne osećam se veselo uopšte. Počinjem da se znojim prekomerno i nije mi do veselja, ja bih da legnem negde da malo odmorim.

Verujem da manje više svi imate slično iskustvo. Često mi se dešavalo da na pauzi za ručak pojedem neku pljeskavicu, ili odem na gulaš a onda osetim pad energije pa se iz toga “vadim“ sa duplom kafom. Iskustvo koje sam opisao je sasvim prirodno. Kada jedete prerađenu hranu, naročito meso sa roštilja ili pečenje onda je organizmu potrebna ogromna energija da tu istu hranu preradi i zato se osećate malaksalo. Na duži period ovakav način ishrane dovodi do niza hroničnih oboljenja.

Ako želite da povećate svoju radnu i životnu energiju i efikasnost onda uvedite u svoju ishranu što više:

  1. Prirodnih, termički neobrađenih namirnica. Namirnice koje su termički ili na neki drugi način obrađene teže se vare i pune su šećera i konzervansa koji vaš organizam truju i usporavaju.
  2. Svežeg voća jer ono sadrži minerale, vitamine i fitonutrijente koji vaš organizam pune energijom i čine ga efikasnijim. Pre upotrebe svežeg voća dobro ga operite. Koristite voće sa našeg podneblja jer ste genetski predodređeni da to voće najbolje varite.
  3. Ako ipak jedete meso onda se snabdevajte mesom životinja koje su gajene na prirodan način, koje su jele travu a ne prerađenu stočnu hranu. Ipak, moj savet je da pređete na ribu, lososa na primer koji je nazvan i hrana sreće jer podstiče osećanje sreće kod ljudi koji ga konzumiraju.
  4. Težite ka raznovrsnosti u ishrani i ne dozvolite sebi da paničite. Često kada smo gladni osetimo ne samo nagon za jelom već i strah. Nema potrebe za tim jer hrane ima dovoljno a vi ćete zadovoljiti svoju potrebu dovoljno brzo. Ako imate pri sebi sušeno seme, kikiriki (neslan), bademe ili nešto slično, iskoristite to da utolite glad i videćete da se osećate bolje nego da ste pojeli pljeskavicu.

Za unapređenje efikasnosti mozga kroz ishranu koristite jaja i mleko (mlečne proizvode koji su zdravi – kefir koji možete sami da lako proizvedete u svom domu).

Ako vežbate (a trebalo bi) za više energije koristite rukolu, orahe, krompir i pijte kafu (cikorija je dobra kao zamena za kafu, čisti jetru).

Ako baš imate veliku potrebu za slatkišima onda probajte med. Med je prirodni proizvod koji u sebi nosi anti alergene, dobar je za varenje, ima puno zdravog šećera.

I na kraju – u zdravom telu, zdrav duh. A jedino zdrav duh može da bude radostan i da uživa u životu